En lærling på fagskolen for bogtryk havde fået den opgave at sætte et stykke, hvor manuskriptet var på engelsk. Lidt efter tilkaldte han læreren: "Der mangler et komma her", sagde han. Det imponerede læreren, lærlingen var ikke overvældende kløgtig, men at kende til tegnsætning på engelsk, det er da noget. "Hvorfor tror du det?" spurgte han. "Jo" svarede knægten," Der skal da altid komma foran men." Det var håbløst af forklare ham, at men måske betød noget andet på engelsk. Han holdt på, at det havde han lært i skolen.
Tilsvarende havde jeg en yngre lærekammerat, der holdt på reglen om at st, sp, sk aldrig skilles må. Jeg måtte bede ham dele istap, ispind og iskage, før han indså, at der var undtagelser til reglen.
I vore dage er det komputerne, der er dumme, det forklarer mange af de mærkelige orddelinger, der optræder i aviser og andre tryksager.
Det program, der vil dele ordet koldskål rigtigt, vil lave fejl i ordet spidskål. Hvordan undgår man disse fejl. Først og fremmest ved at læse korrektur. Men man kan forudse problemet allerede mens man skriver teksten første gang. Hvis man benytter Word, er der et lille fif: Man indsætter en skjult bindestreg i ordet, der hvor det eventuelt skal deles. Det gøres ved at trykke på Ctrl og bindestreg samtidig. Når teksten printes ud, vil den kun ses, hvis ordet skal deles. Det kan også bruges, hvis der er blevet for store ordmellemrum i en linje. Så sætter man en skjult bindestreg ind i ordet først i næste linje, så deles det der, og problemet er løst.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar